Byť, či nebyť vegánom?

Mnohí si mylne myslia, že vegánstvo je len nejaký ďalší výmysel v oblasti diétneho stravovania. V skutočnosti je ale myšlienka vegánstva ušľachtilejšia a má oveľa hlbšiu históriu ako si dokážete predstaviť. Dokonca môžeme povedať, že vegáni - ako ľudia vyhýbajúci sa konzumácií živočíšnych produktov, tu boli od nepamäti

 

Trochu z histórie

 

Britská vegánska spoločnosť bola založená v roku 1944, no k rozširovaniu tohto spôsobu zmýšľania aj na iné aspekty života a k formovaniu jeho skutočnej podstaty dochádzalo postupne až od roku 1949.

 

Vegánov možno považovať za prvých zástancov myšlienok dnešného environmentalizmu. Uprednostňovali prirodzený spôsob života, ktorý rešpektuje nielen potreby žijúcich bytostí, ale tiež planéty, prostredia v ktorom žijeme

 

Prečo byť vegánom? 

 

Dôvodov je hneď niekoľko, napríklad:

  • žiť ekologickejšie, znížiť záťaž, ktorú predstavuje produkcia živočíšnych produktov pre životné prostredie (produkcia  skleníkových plynov, vysoká spotreba vody, zaberanie poľnohospodárskej pôdy, odlesňovanie)
  • stať sa zdravším 
  • byť lepším k našej planéte

 

No jeden, ktorý majú všetci spoločný je vyhýbať sa všetkým živočíšnym potravinám (mäsu - vrátane rýb, mäkkýšov a hmyzu, mliečnym výrobkom, vajciam a medu), produktom a materiálom získaným zo zvierat, vrátane produktov testovaných na zvieratách a taktiež miestam, kde sú zvieratá zneužívané na zábavu. 

Je to kľúčový dôvod, pre ktorý sa väčšina ľudí rozhodne stať sa vegánmi. Majú emocionálny vzťah k zvieratám/ cítia súcit so zvieratami a chcú zabrániť ich zneužívania. 

 

Čo teda vegánstvo v skutočnosti je? 

 

Byť vegánom nie je len aktuálnym trendom, v súčasnosti ho možno považovať za filozofiu a spôsob života. Vegáni sa snažia žiť zdravšie, ekologickejšie a etickejšie.

  

Myšlienky vegánstva sme sa rozhodli podporiť aj my, vytvorili sme pre našich vegánov vegánsku verziu našej fit maškrty

 

Na záver by sme ešte chceli dodať, že či vegánmi už ste, alebo nie ste, je to len a len na vás. Avšak skutočne by sme si mali začať viac vážiť prostredie, v ktorom žijeme. 

Nemusíme sa preto hneď stať vegánmi, no aj malý krok (recyklovať odpad, obmedziť jazdu autom, nekonzumovať mäso každý deň…), ktorý spravíme bude vždy viac, ako neurobiť nič a len sa prizerať. 

 

Zdroje: 

https://veganstvo.org/co-je-to-veganstvo/

https://www.vegansociety.com/go-vegan/why-go-vegan

https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism

https://lekar.sk/clanok/veganstvo