Malý červený zázrak

Dnes sa pozrieme na ďalšiu skvelú potravinu, ktorá by vo vašom jedálničku nemala určite chýbať. 

Reč bude o cvikle - malom červenom zázraku. Táto zelenina bola bohato využívaná už v starom Ríme a nie len ako jedlo, ale predovšetkým ako liek. 

Cvikla a jej benefity...

Cvikla je super očistná zelenina

Používa sa hlavne na detoxikáciu, ale aj na liečenie nasledovných problémov: chronickej zápche, v boji proti obezite, anémii, ochoreniach pečene, problémoch s močovým mechúrom, problémoch s menštruačným cyklom, rakovine, ochoreniach srdca, obličiek a očí, kŕčových žíl, artritíde.

Malý červený zázrak

Cvikla je vhodný doplnok stravy, pri redukcii hmotnosti. Je nízko kalorická, obsahuje iba 43 kcal na 100 gramov. Prečisťuje organizmus od nečistôt. Pôsobí tiež močopudne a to prospieva telu, pretože odstraňuje nadbytočnú vodu a udržiava organizmus dokonale odvodnený.  

Vďaka vláknine, organickým kyselinám a iným prvkom reguluje metabolické procesy, zvyšuje črevnú peristaltiku. Ozdravuje črevo, ničí hnilobné baktérie. Skvele prečisťuje najmä pečeň a vďaka tomu sa zlepšuje i kvalita pokožky. Taktiež má silné antibakteriálne účinky a antiseptické účinky. Obsahuje látky, ktoré posilňujú imunitu. Zároveň zlepšuje náš zrak a je v tejto úlohe účinnejšia než mrkva. 

Červená repa v kuchyni...

Cviklu možno konzumovať surovú ako aj tepelne upravenú (varenú, či pečenú). Ak sa vám nechce zdržiavať jej varením, veľmi dobrou alternatívou, ktorú si viete kúpiť priamo v obchode (napr. LIDL), je už uvarená vákuovo balená, určená na priame použitie.

Malý červený zázrak

Poďme si z nej teda niečo pripraviť...

Plnená cvikla

Na prípravu budeme potrebovať: cvikla 6- 8 kusov, cibuľa – množstvo podľa chuti, 2-3 strúčiky cesnaku, morčacia/ kuracia šunka (95% mäsa-napr.dulano lidl)/ kuracie prsia na kúsky asi 250 g, mrkva na kolieska, pár cherry paradajok, kečup hellmans jemne pálivý na dochutenie, môžeme pridať trochu pizza pasty – dá sa kúpiť napr. vo freshi, nastrúhaný tvrdý light syr/ mozzarella light

 

Postup prípravy: 
1. Cviklu dáme variť do vody kým zmäkne (vyskúšame vidličkou) varí sa dlhšie asi 45-50 minút. (alebo si kúpime už uvarenú)
2. Uvarenú cviklu ošúpeme a vydlabeme lyžicou vnútro.
3. Cviklu plníme zmesou ktorú si pripravíme takto:
Nakrájame cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. Nakrájanú šunku alebo okorenené kuracie prsia popražíme na troche olivového oleja. Pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska, paradajky, (môžem pridať aj šampiňóny alebo kukuricu) a ďalší roztlačený cesnak, kečup, pizza pastu a prípadne ďalšie korenie podľa chuti, mexické, oregano, pizza korenie, korenie na hydinu, sójovú omáčku, sušený cesnak.
4. Touto zmesou naplníme cviklu a na vrch dáme nízkotučný syr.
5. Pečieme na 190 stupňoch asi 20-30 min. 

Ľahký cviklový šalát

Na prípravu budeme potrebovať: 2 ks uvarenej cvikly, kuraciu šunku, 1 ks vajce na tvrdo, kukuricu, grécky jogurt, soľ, čierne korenie a sušený cesnak. 

Postup prípravy: 

Cviklu, šunku a tiež vajíčko si nakrájame na menšie kúsky. Nakrájané ingrediencie dáme do misky, pridáme kukuricu, grécky jogurt a premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a sušeným cesnakom. A šalát je hotový. 

Dobrú chuť :)

Malý červený zázrak