Tipy ako nakupovať zdravo - Ako si vybrať správne pečivo?

Ako je na tom pečivo?

Pre veľa našich klientov je pečivo prvá vec, po ktorej siahajú, ak nevedia, čo jesť. Je to stále buď “chlebík s maslom a salámkou”, alebo “marhuľová taštička, no vieš, tá z Lidla”. Pečivo zo stravy nemusíš vyhodiť úplne. Sme však zvyknutí jesť ho príliš veľa a bez rozmyslenia. Pritom existujú aj nutrične omnoho vhodnejšie alternatívy....

 
“Klasické” pečivo

Štandardné pečivo má v priemere okolo 50-55 g sacharidov na 100 g. Ak zjeme 2 normálne krajce chleba, poľahky dokážeme prijať práve týchto 50-60 g sacharidov. Existujú však druhy pečiva, ktoré ich majú okolo 30 g na 100 g. Vhodnou voľbou sa teda vieme dostať na polovicu a stále si pečivo dopriať.

 

Sú to napríklad:

toastový chlieb (Lidl, Kaufland)

● chlieb “Fit deň” zn. Penam

● Slatinský chlieb - celozrnný

● BonaVita Active chlieb a iné

 7d6e14bc670cf42358739fad65089699

Stačí sa pozrieť na obal a prečítať, čo tam píše. Majú ich prakticky v každom obchode. Ak si dáte hoci aj vhodnejší chlebík, no takisto si ho dáte s maslom a salámou, veľmi vám to nepomôže. Skúste šunku a mozarellu light z predchádzajúceho článku a k tomu nejakú zeleninu.

Tip: Môžete si to “zapiecť” v mikrovlnke, jedlo tak dostane nový chuťový rozmer. 

ShotType1_540x540ShotType1_540x540 (2)ShotType1_540x540 (1)

ShotType1_540x540 (3)svycarka-z-materskeho-kvasku-dynova-1270x1000-novy

 
Sucháre 

Namiesto pečiva však môžeme jesť rôzne alternatívy, ktoré by sme všeobecne pre jednoduchosť nazvali sucháre. Medzi naše dlhodobo obľúbene patria tzv. “Knäckebroty”, ktoré majú dobré nutričné hodnoty, vysoký obsah vlákniny a majú ich vo viacerých rôznych formách a príchutiach. Našim dlhodobým favoritom sú najmä tie značky BURGER z Kaulfladnu. Dobré majú aj v Lidli (v červenom a zelenom obale). 

 

ShotType1_540x540 (4)fruehstueck-brot-backwaren-knaeckebrot-zwieback-co-burger-delikatesse-knaeckebrot-250g-a-134949707861AmP7+TeaL

 
Iné alternatívy

Rôzne iné sucháre sú tiež skvelou alternatívou, keď chcem namiesto chleba použiť nejaký “ľahší podkladový materiál”. Väčšinou sú nutrične veľmi podobné, sú ľahké a majú aj máličko kalórií, či sacharidov (v porovnaní s chlebom).

My najčastejšie používame:

BIO plátky so špaldou z Česka

● Bona Vita active grahamové

● Ražné / Žitné placky

Väčšinou ich nájdete bez problémov vo Freshi.

 spaldove-platky-bio-75g-bionebio-3749zite-razne-placky

Pämataj si však, že tieto sucháre nie sú samé o sebe vhodným jedlom. Ku sacharidom, ktoré obsahujú, je ideálne pridať bielkoviny. Dajte si na nich smelo nejakú šunku, či syr.

 

Profi TIP: Skúste tento jednoduchý recept. 1. Na knäckebroty si uložte šunku a mozarellu light 2. Dajte si to zohriať, resp. zapiecť do mikrovlnky a HOTOVO! Teplé chutia oveľa lepšie :)

 
Fit snacky

Čo robiť, keď vás prepadne hlad počas dňa? Čo je takmer úplne bez kalórií? Určite nesiahajte po žiadnom smoothie. Tie ovocné môžu mať tak veľa kalórií a cukru, ako by vás ani nenapadlo. Pozor na všetko, čo nie je voda alebo zelenina. Pozor aj na džúsy a ovocné šťavy. Sú na tom podobne. Výnimkou môžu byť smoothie pripravené zo zeleniny. Či sú aj chutné, necháme na vaše posúdenie.

 

INŠPIRÁCIA: My sme našli v niektorých obchodoch malé zeleninky. Boli veľmi chutné, zahnali nám hlad a ako snack sú úplne bez výčitiek