Ako zvládnuť Vianoce a sviatky

christmas-dinner-g18dc5d4ca_640Je to každoročná dilema:

  • Čo mám robiť, keď ja mám takú chuť na ten šalát...
  • Určite zjem celý plech koláčov, priberiem?

Bez starostí. Prinášame ti 7 užitočných tipov, ako sviatky zvládnuť.

 

1. Kľúčové je množstvo

 

Myslieť si, že si nemôžeš nič dať je chyba. Chudnutie, či priberanie je dlhodobý proces, ktorý zahŕňa budovanie správnych návykov a disciplíny. Spraví však veľký rozdiel, koľko toho zješ. Ak má jeden koláč 200 kalórií, tak 2 koláče majú 400. Matematika je jednoduchá :) Ak túžiš iba ochutnať, neboj sa rozdeliť kúsok koláča na polovicu a podeliť sa so svojimi blízkymi.

 

2. Sústreď sa na bielkoviny

Sú základom pre budovanie a udržanie svalovej. No nie každý vie aj to, že majú vysokú sýtiacu schopnosť. Preto naše kaše robíme s vysokým obsahom bielkovín. Dokonale totiž uspokoja tvoje chute na sladké.

 

3. Jedz vnímavo.

 

To pomôže ustrážiť si množstvo jedla. Uvedom si, že často ješ iba zo zvyku, z nudy, alebo preto, že to proste je na stole. Možno zistíš, že ti niektoré koláče vlastne ani tak nechutia. Ako na to?

Daj si pred každým jedlom 3 hlboké nádychy. Pomôže ti to ukľudniť sa. Jedz pomaly a pozorne sa sústreď na chuť jedla. Ak tieto veci dodržíš, tiež si to skvelé vianočné jedlo viac vychutnáš

 

4. Maj na pamäti, ktoré jedlá majú viac kalórií, a ktoré menej. 

Nebezpečné sú jedlá s vysokým obsahom tuku. Tuk má totižto 2x viac kalórií ako ostatné makronutrienty. To znamená, že mastné, vyprážané jedlá, jedlá a koláče s vysokým obsahom masla, či smotany, majú viac kalórií na rovnakú porciu. Naopak - zelenina, vláknina, alebo lesné ovocie, majú kalórií minimum.

 

5. Nikdy si nepovedz, že to už je aj tak jedno.

Jediné, čo stačí je “neopustiť sa”úplne. Aj keď máš pocit, že si niečo pokazila(a). Máme na to pekné prirovnanie: Ak dostaneš na aute defekt, tiež z neho nevystúpiš a neprepichnete zvyšné 3 gumy (lebo to je aj tak jedno, veď už sa auto pokazilo).

 

6. Vyhni sa "zobkaniu"

Pozor na nevedomé snackovanie. Nástrahy sa cez Vianoce skrývajú všade. Ťažšie sa odoláva, ak je stále niečo na stole. Snaž sa najesť plnohodnotne na raňajky, obed, či večeru. Ak budeš mať dostatočný pocit sýtosti, odoláš ľahšie všetkým pokušeniam.

 

7. Pozor na tekuté kalórie

Málokto však uvedomí, že cez sviatky môže ľahko viac kalórií vypiť ako zjesť. Máme samozrejme na mysli hlavne alkohol, no nie len ten. Počas sviatkov sú častejšie na stole aj nápoje ako cola, či ďžús. Aj keď džús je zdravší, má kaloricky približne rovnaké hodnoty ako cola. Stačia ti 2 poháre coly a zješ cca rovnako kalórií, ako má naša jahodová kaša. No kým naša kaša má na porciu iba 3g cukrov, tie 2 poháre coly ich majú 60g.

 

Ak ostaneš pri vode, alebo čaji, môžeš ušetriť veľké množstvo kalórií bez pocitu odopierania.

 

 

A hlavne nebuď z jedla v strese. Teraz sú Vianoce. Tak si ich uži. Ak použiješ naše rady, veríme, že ručička na váhe sa zlým smerom nepohne.

 

A ak predsa chceš mať poruke stále niečo zdravé, siahni po našich výhodných balíčkoch :) Minimálne taká perníková kaša vianočnú atmosféru skvele doplní.

 

 

Výhodné balíčky beneFIT kaší