Rybou k zdraviu

Čarovné rybky, ktoré vám splnia tajné želanie nájdeme iba v rozprávkach, ryby však v skutočnosti majú veľmi veľkú hodnotu a mali by mať svoje miesto v našom jedálničku. Ich konzumácia je veľmi prospešná pre naše zdravie. 

 

V čom spočíva ich hodnota? 

V porovnaní s inými druhmi mäsa sa ryby vyznačujú vysokou stráviteľnosťou a majú vysokú biologickú hodnotu. Predstavujú zdroj kvalitných bielkovín a tiež nevyhnutných aminokyselín napr. lyzín, metionín či histidín.

Obsahujú malé množstvo tuku, jeho množstvo sa pohybuje v rozmedzí od 2-10%Práve rybí tuk si zaslúži našu pozornosť. Pre naše telo je veľmi cenný, nakoľko je tvorený omega 3-mastnými kyselinami. Tie si naše telo nedokáže vytvárať samo, a tak je nevyhnutné ich prijímať v potrave. Odporúčaná minimálna denná dávka, ktorú by sme mali prijať je 250-500 mg omega 3 mastných kyselín. K významným zdrojom omega 3 mastných kyselín zaraďujeme najmä telá rýb zo studených morí a oceánov. 

oil-315528_640

 

Ryby sú tiež pomerne bohaté na obsah minerálnych látok. Vyšší obsah nájdeme u tých morských, dôvodom je morská voda bohatá na rôzne soli, ktoré počas života ryby prechádzajú do jej svaloviny. Obsah sodíka vo svalovine morských rýb je rovnaký ako v mäse jatočných zvierat. Vyznačujú sa tiež vyšším obsahom železa ako sladkovodné druhy a tiež sa považujú za najlepší zdroj jódu v ľudskej výžive

Čo sa týka vitamínov v rybacej svalovine nájdeme prakticky všetky vitamíny, no najvýznamnejšie zastúpenie majú najmä vitamíny A, D a vitamíny skupiny B. Ich obsah ale vo veľkej miere závisí od druhu rýb a tiež od ročného obdobia. 

 

Ryby sú zároveň veľmi chutné a a ich príprava je pomerne jednoduchá. Ak chceme, aby sa prejavili priaznivé účinky rýb na naše zdravie je dobré ich konzumovať aspoň raz-dvakrát do týždňa.  

Pravidelná konzumácia rýb vedie k zníženiu hladiny krvného cholesterolu, má pozitívny vplyv pri prevencii proti vzniku cukrovky, prispieva k zlepšeniu srdcovej činnosti a zníženiu rizika vzniku srdcových arytmií

 

.....Dostali ste chuť na niečo rybacie, no neviete, čo si pripraviť? Prinášame úplne jednoduchý tip na veľmi chutné rizoto s tuniakom.

 

Potrebujete:

kúsky tuniaka vo vlastnej šťave

uvarenú ryžu 

maslo

mrazenú zeleninu

kečup

korenie 

 

Nutričné hodnoty na jednu porciu: 

Energetická hodnota 1 816 kJ/ 434 kcal
Tuky 8,3 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 4,5 g
Sacharidy 47,3 g
- z toho cukry 8,1 g
Bielkoviny 38 g

 

Na panvicu si dáme rozpustiť maslo. Pridáme mrazenú zeleninu, prikryjeme pokrievkou a necháme trochu podusiť. Keď nám zelenina zmäkne pridáme tuniaka a dochutíme: soľou, korením, sušeným cesnakom, grilovacím korením a kečupom. Poriadne premiešame, aby sa nám chute dobre prepojili, odstavíme z ohňa. Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, ešte raz všetko spolu poriadne premiešame a už len vychutnávame.

 

Nájdite si aj vy tú svoju obľúbenú ,,zlatú rybku,, ...ktorá vám síce nesplní želanie, ale bude prospešná pre vaše zdravie.

Dobrú chuť :)