Pravda o sacharidoch

Sacharidy sa stali jedným z hlavných strašiakov pre ľudí, ktorí sa chcú začať zdravšie stravovať a zhodiť zopár kíl. Sacharidy ale patria medzi jedny zo základných živín a sú pre správne fungovanie nášho organizmu nevyhnutné, rovnako ako bielkoviny, či tuk. 

Poďme sa na nich pozrieť trochu z blízka a vyvrátiť  nezmyslené mýty o ich konzumácií.

Sacharidy vs. cukry 

Je obzvlášť dôležité rozlišovať sacharidy a ich podmnožinu – cukryCukry sú len časťou podmnožiny sacharidov. Sú to najjednoduchšie sacharidy označované ako monosacharidy a disacharidy. Pre telo sú rýchlym zdrojom energie, čo znamená, že ich dokáže rýchlo spracovať, ale energia dlho nevydrží.

Ako ich v potravinách rozlíšiť? 
Na obaloch potravín musí byť pri nutričných hodnotách uvedené nasledovné:
sacharidy........................ /napr./ 56
z toho cuky................/napr./ 20

Všimnite si, že potraviny zložené z kvalitných sacharidov (ryža, zemiaky, obilniny, cestoviny,...), majú väčšinou ich obsah vysoký, tzn. 60-80g sacharidov na 100g. Naopak, obsah cukrov je veľmi nízky - do 10g na 100g. Pri vyváženej strave by prijaté sacharidy mali pozostávať väčšinou z polysacharidov (kvalitných zložených sacharidov). Obsah cukrov je obvykle na prvý pohľad vysoký v rôznych sladkostiach a nezdravých potravinách.

Ak ste sa už rozhodli vo svojom živote pre zmenu a chcete sa začať zdravšie stravovať, je to to najlepšie rozhodnutie aké ste mohli urobiť. No nezabudnite pri tom na to najdôležitejšie, na svoje zdravie. Preto nesiahajte po žiadnych extrémnych diétach. Naučte sa počúvať svoje vlastné telo a doprajte mu všetko, čo pre svoje fungovanie potrebuje, samozrejme v tej správnej miere.