Ako vyriešiť jahodový problém na Valentína?

 

Červené, sladké, šťavnaté....kto by im dokázal odolať. 

pexels-karolina-grabowska-4038803

 

Jahody obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Vynikajú najmä vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Patria medzi jedny z najsilnejších antioxidantov, príčinou je prítomnosť rastlinných pigmentov s výrazným antioxidačným účinkom. 

 

Toto obľúbené ovocie je nielen veľmi chutné, ale tiež veľmi hodnotné pre naše zdravie a krásu.

Pôsobí blahodárne na naše trávenie. Vysoký obsah vlákniny podporuje peristaltiku čriev a vďaka vysokému obsahu ovocných kyselín dochádza k dezinfekcii tráviaceho traktu a zlepšeniu vstrebávania železa. 

Svoje uplatnenie našlo aj v kozmetickom priemysle. Je súčasťou mnohých masiek a drobné zrniečka pôsobia ako jemný peeling. Pozitívne nevplýva len našu pleť, ale i na naše zuby. Vyznačuje sa bieliacim účinkom, zároveň tiež posilňuje zubnú skloviny a obmedzuje tvorbu zubného kazu. 

Okrem toho je tiež výbornou voľbou pre ľudí, ktorí si zakladajú na svojej figúre, pretože má minimu kalórií a tiež nízky obsah sacharidov

 

Obľúbená valentínska pochúťka 

 

Jahody sa stali neodmysliteľnou súčasťou valentínskej romantiky. Zohnať ich v tomto období nie je už v dnešnej dobe žiaden problém. Vykúkajú na nás v každom jednom obchode. Avšak skutočne chutné jahody by sme v tomto období v obchodoch hľadali márne. Aj keď na oko môžu pôsobiť skutočne dobre, nenechajme sa oklamať vzhľadom. Ich chuť má od dokonalosti veľmi ďaleko, na tom sa asi všetci zhodneme. 

Ak si teda chcete na čerstvých jahodách skutočne pochutnať, počkajte si na ne radšej do leta. Odporúčame vyskúšať samozber, nielenže budete mať skvelý zážitok, ale budete mať aj istotu, že vás ich chuť nesklame. 

A ak sa ich nechcete vzdať ani na Valentína, nahraďte ich radšej tými lyofilizovanými

 

Lyofilizované ovocie - zázrak plný vitamínov 

 

Lyofilizované ovocie je výbornou alternatívou čerstvého ovocia. Proces lyofilizácie - sušenia vymrazovaním je veľmi šetrný. Prebieha pri veľmi nízkych teplotách, čo prispieva k zachovaniu obsahu hodnotných vitamínov a minerálnych látok v ovocí.

Získané ovocie je chrumkavé s výraznou chuťou, neobsahuje žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor a zachováva si obsah všetkých hodnotných látok, ktoré boli v čerstvom ovocí. Pri dodržaní správnych podmienok skladovania sa môže dlhodobo uchovávať bez zmeny požadovaných vlastností. Ideálne je uchovávať ho na tmavom a suchom mieste bez prístupu vzduchu. 

Lyofilizované ovocie má rovnaké využitie ako to čerstvé. Možno ho použiť na dochutenie jogurtu, tvarohu, či raňajkovej kaše. Býva súčasťou rôznych druhov müsli a je tiež vhodné ako zdravá alternatíva snacku do práce, či na výlete do prírody

Rovnako dobre vám poslúži aj na Valentína, môžete ho podarovať ako chutnú zdravú a modernú verziu sladkej maškrty (napr. samostatne, alebo ako súčasť rôznych mixov s orieškami a čokoládou). 

  

Jahodový drink lásky 

 

Na záver pre vás máme ešte jeden malý tip. V tomto prípade sme sa rozhodli siahnuť po mrazených jahodách.

Čo by to bol za valentínsky večer bez nejakého drinku? Ak ste si v lete mali šťastie, urobili si dostatočné zásoby a nazbierané jahody zamrazili, práve na Valentína máte príležitosť ich využiť.  

 

Na prípravu budete potrebovať: 

prosecco

mrazené jahody smoothie-1444356_640

trstinový cukor/med

 

Do nádoby vložíme mrazené jahody, zalejeme proseccom a rozmixujeme ponorným mixérom. Ak chceme dosiahnuť redšiu konzistenciu prilejeme prosecco, prípadne minerálnu vodu. Ak by sa vám chuť zdala málo výrazná, či málo sladká, môžete si pridať trochu trstinového cukru alebo medu a opäť poriadne premixovať. 

 

Mrazené jahody môžete tiež rozmixovať na pyré a pripraviť si napríklad ľahký ovocný dezert v pohári, alebo pyré použiť na poliatie palaciniek, či iného chutného dezertu

 

 

Veríme, že sme vás aspoň trochu inšpirovali a prajeme vám príjemne strávené chvíle s vašimi milovanými.