Sladké potešenie

Máme tu február a čoskoro aj Valentín. V tento krásny sviatok si dokazujeme svoju náklonnosť o čosi viac ako inokedy. Siahame po menších, či väčších darčekoch. Vymýšľame prekvapenia, ktoré častokrát zahŕňajú prípravu rôznych chutných dobrôt. Jednou z najobľúbenejších pochúťok, ktorými si milovaní vyjadrujú svoju lásku je sladká čokoláda

 chocolate-2290244_640

Vedeli ste, že čokoláda sa považuje za tajnú drogu lásky?

 

Mnohí z vás sa už určite stretli s názorom, že čokoláda pôsobí ako afrodiziakum.

Už Indiáni považovali čokoládu za nápoj, ktorý predstavoval zdroj duchovnej múdrosti, obrovskej energie a zlepšenej sexuálnej vitality.

Čokoláda skutočne obsahuje látky, ktoré pôsobia na náš mozog a vytvárajú pocit potešenia a tiež ďalšie, ktoré vznikajú v stave zamilovanosti:

 

  •  KOFEÍN: Stimuluje centrálny nervový systém, zvyšuje sekréciu serotonínu (hormón šťastia), podporuje myslenie a celkovo prispieva k zlepšeniu nálady.
  • SEROTONÍN: Má vplyv na pozitívnu náladu, duševné zdravie, kvalitu spánku, či chuť do jedla. Zvýšená hladina vyvolaná konzumáciou čokolády môže viesť k nárastu sexuálneho vzrušenia a túžby.
  • THEOBROMÍN: Stimuluje centrálny nervový systém, ovplyvňuje činnosť srdca, má priaznivé účinky na zlepšenie nálady. 
  • FENYLETYLAMÍN: Spúšťa uvoľňovanie endorfínov, podnecuje aktivitu dopamínu (neurochemikálie), ktorá sa priamo spája so sexuálnym vzrušením a potešením. Pôsobí ako silné antidepresívum a jeho hladina sa zvyšuje u oboch pohlaví v stave zamilovanosti. Pravdepodobne ho možno považovať za najvplyvnejšiu zložku lásky v čokoláde.

 

Rozmaznávajte sa čokoládou 

 

Možno čokoláda nepôsobí na všetkých z nás rovnako, možno sa všetci po kúsku dobrej čokolády hneď šialene nezamilujeme. Jedno je však isté, čokoláda a Valentín idú neodmysliteľne dokopy a málokto z nás by jej dokázal odolať. Siahnite preto na istotu a pripravte pre milovanú osobu čokoládové prekvapenie - Bonbóniky lásky.

 

Na prípravu budete potrebovať: 

čokoládu

oriešky

lyofilizované ovocie

orieškovú nátierku

kokosovú smotanu

srdiečkovú (alebo akúkoľvek inú) silikónovú formu 

 

Čokoládové peniažteky alebo čokoládu nalámanú na približne rovnaké kúsky si vložíme do nádoby a roztopíme v mikrovlnnej rúre (čokoládu vložíme do mikrovlnnej rúry na 20-30s, vyberieme, premiešame, opäť vložíme a tento postup opakujeme až kým sa nám čokoláda úplne neroztopí). Vezmeme si srdiečkovú silikónovú formu a roztopenou čokoládou potrieme vnútro srdiečok. Dáme stuhnúť do mrazničky. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame si kokosovú smotanu a obľúbenú orieškovú nátierku a navrstvíme na stuhnutú čokoládu. Opäť vložíme do mrazničky a necháme stuhnúť. Po chvíli vyberieme a plnku prekryjeme roztopenou čokoládou, posypeme nasekanými orieškami a lyofilizovaným ovocím a poslednýkrát necháme stuhnúť. 

Hotové stuhnuté srdiečka môžeme vložiť do celofánu alebo priesvitného vrecúška, obviažeme stužkou a valentínske sladké prekvapenie máme hotové. Vyrobené vlastnoručne a z lásky. 

 IMG_20220208_104131_1

...Nezabúdajte na to, že  ak chcete prežiť pekný Valentín, nepotrebujete drahé dary. Stačí, ak odložíte telefóny a strávite spolu pekné chvíle. Pripravíte si večeru, napustíte vaňu, zapálite sviečky a budete sa venovať len jeden druhému.

 

Prajeme Vám krásneho Valentína :)