Keď sa povie kaša, mnohým z nás sa vynoria spomienky na detstvo, keď nám naše mamy a staré mamy s láskou varili ovsenú, alebo krupicovú kašu. Presne tam sa začala aj moja láska ku kaši a príprava raňajkovej kaše sa pre mňa stala každodenným rituálom, bez ktorého si už ráno ani nedokážem predstaviť.
Tentokrát som sa rozhodla zdieľat s vami recept na kašu, ktorou začínam každý deň zdravo. Oproti klasickej ovsenej alebo krupicovej obsahuje zopár vylepšení - najmä preto, aby nie len výborne chutila, ale tiež aby bola nutrične lepšie vyvážená a aby jej príprava bola rýchla.
Vyskúšate ju aj vy?
Na prípravu budeme potrebovať:
Na základnú zmes:
- 50 g ryžovej/ kukuričnej/ ovsenej kaše ...prípadne inej vami obľúbenej kaše, alebo kombináciu rôznych druhov. Použiť môžete aj ovsené vločky, avšak instantné kaše nie je potrebné variť - stačí ich zaliať horúcou vodou.
- 25 g proteínu - odporúčam pridať srvátkový proteín, prípadne rastlinný - hrachový.
Pridaním proteínu získava kaša vyšší obsah bielkovín. Tie sú potrebné pre naše svaly, imunitu a zabezpečia nám tiež dlhší pocit sýtosti. Obzvlášť dôležité sú, keď sa snažíme schudnúť - zabezpečia totiž, že nechudneme v takej miere zo svalov, ale chudneme čo najviac z tuku. - 250 ml vody
Na dochutenie základnej zmesi:
100 ľudí, 100 chutí. Ak sa však chceme vyhnúť zbytočným kalóriám, odporúčam niektorú z týchto alternatív:
- škorica / kakao / prach z lyofilizovaného ovocia
- zaujímavou alternatívou je zamiešať do kaše 10g maku
- na osladenie je možné využiť steviu, alebo sukralózu - obe sú bezkalorické
Na ozdobu:
Zvoľte si niektorú z týchto surovín alebo ich kombináciu, podľa toho, na čo máte momentálne chuť:
- 5 - 10 g lyofilizovaného ovocia
- 10-15g orieškov, alebo orieškového masla
- 10-15g čokolády
Pridaním kúsku čokolády kaša získa skvelú chuť a tých pár gramov čokolády denne nijako nepokazí ani tú najprísnejšiu diétu. Ba naopak - pomôže nám ju s chuťou dodržiavať - ak chcete kašu sladšiu, na vrch môžete trochu poliať med, alebo čakankový sirup
Spôsob prípravy:
- Všetky suroviny na základnú zmes a ingrediencie na jej dochutenie dajte do misky a zmiešajte
- Celú zmes zalejte 250ml vody zohriatej na 80°C. Pri použití vriacej vody sa vám zmes bude hrudkovať a neprospeje to ani vitamínom v ovocí.
- Miešajte 30 sekúnd až minútu, kým zmes nie je konzistentná a nezhustne. Ak chcete kašu hustejšiu - použite menej vody a naopak.
- Kašu si ozdobte ovocím, orieškami, čokoládou, či orieškovým maslom. Odporúčam tieto suroviny dávať na vrch kaše - kaša nebude len krajšie vyzerať, tiež to vyzdvihne ich chuť a čokoláda sa vám lahodne na vrchu roztopí.
Moje obľúbené kombinácie chutí:
Dám vám ešte zopár tipov na chutné kombinácie, ktoré sme zároveň využili, keď sme tvorili naše originálne beneFIT kaše. Tak smelo do toho, inšpirujte sa:
- lyofilizovaný banán a karamelová čokoláda
- kakao a horká čokoláda
- mak a lyofilizované višne
- lesné ovocie - čučoriedky, jahody a maliny
- svieža piña colada - kokos a ananás
Tip na záver:
Ak ráno nestíhate, vyberte si z našej bohatej ponuky originálnych benefit kaší.
Každá porcia obsahuje všetko potrebné pre vaše telo a má iba 250 až 350 kCal. Navyše si ich viete jednoducho a pohodlne zabaliť so sebou, do práce a hoci aj na dovolenku. Keďže ich stačí zaliať vodou, chutné a vyvážené raňajky máte za minútu hotové.
O autorovi
Moje meno je Daniela. Od roku 2015 pôsobím ako osobná trénerka. Venujem sa silovému tréningu, zdravej strave a mám slabosť na sladké. S manželom sme si otvorili súkromné fitko, kde máme s našimi klientmi za sebou množstvo skvelých premien. Stojíme tiež za našou značkou beneFIT kaše, ktoré som navrhla, pretože milujem sladké, ale chcem jesť zdravo. Už pár rokov si svoje raňajky neviem predstaviť inak ako kašu - príležitostne s výnimkou originálnych francúzskych croissantov :)