Lepšia ako od babičky. Jednoduchý recept na zdravú raňajkovú kašu.

Keď sa povie kaša, mnohým z nás sa vynoria spomienky na detstvo, keď nám naše mamy a staré mamy s láskou varili ovsenú, alebo krupicovú kašu. Presne tam sa začala aj moja láska ku kaši a príprava raňajkovej kaše sa pre mňa stala každodenným rituálom, bez ktorého si už ráno ani nedokážem predstaviť.

Tentokrát som sa rozhodla zdieľat s vami recept na kašu, ktorou začínam každý deň zdravo. Oproti klasickej ovsenej alebo krupicovej obsahuje zopár vylepšení - najmä preto, aby nie len výborne chutila, ale tiež aby bola nutrične lepšie vyvážená a aby jej príprava bola rýchla.

Vyskúšate ju aj vy? 

Na prípravu budeme potrebovať: 

Na základnú zmes:

  • 50 g ryžovej/ kukuričnej/ ovsenej kaše ...prípadne inej vami obľúbenej kaše, alebo kombináciu rôznych druhov. Použiť môžete aj ovsené vločky, avšak instantné kaše nie je potrebné variť - stačí ich zaliať horúcou vodou.
  • 25 g proteínu - odporúčam pridať srvátkový proteín, prípadne rastlinný - hrachový.

    Pridaním proteínu získava kaša vyšší obsah bielkovín. Tie sú potrebné pre naše svaly, imunitu a zabezpečia nám tiež dlhší pocit sýtosti. Obzvlášť dôležité sú, keď sa snažíme schudnúť - zabezpečia totiž, že nechudneme v takej miere zo svalov, ale chudneme čo najviac z tuku.
  • 250 ml vody

Na dochutenie základnej zmesi: 

100 ľudí, 100 chutí. Ak sa však chceme vyhnúť zbytočným kalóriám, odporúčam niektorú z týchto alternatív:

  • škorica / kakao / prach z lyofilizovaného ovocia
  • zaujímavou alternatívou je zamiešať do kaše 10g maku
  • na osladenie je možné využiť steviu, alebo sukralózu - obe sú bezkalorické

Na ozdobu: 

Zvoľte si niektorú z týchto surovín alebo ich kombináciu, podľa toho, na čo máte momentálne chuť:

  • 5 - 10 g lyofilizovaného ovocia
  • 10-15g orieškov, alebo orieškového masla
  • 10-15g  čokolády

    Pridaním kúsku čokolády kaša získa skvelú chuť a tých pár gramov čokolády denne nijako nepokazí ani tú najprísnejšiu diétu. Ba naopak - pomôže nám ju s chuťou dodržiavať
  • ak chcete kašu sladšiu, na vrch môžete trochu poliať med, alebo čakankový sirup

Spôsob prípravy:

  1. Všetky suroviny na základnú zmes a ingrediencie na jej dochutenie dajte do misky a zmiešajte
  2. Celú zmes zalejte 250ml vody zohriatej na 80°C. Pri použití vriacej vody sa vám zmes bude hrudkovať a neprospeje to ani vitamínom v ovocí. 
  3. Miešajte 30 sekúnd až minútu, kým zmes nie je konzistentná a nezhustne. Ak chcete kašu hustejšiu - použite menej vody a naopak.
  4. Kašu si ozdobte ovocím, orieškami, čokoládou, či orieškovým maslom. Odporúčam tieto suroviny dávať na vrch kaše - kaša nebude len krajšie vyzerať, tiež to vyzdvihne ich chuť a čokoláda sa vám lahodne na vrchu roztopí.

Moje obľúbené kombinácie chutí:

Dám vám ešte zopár tipov na chutné kombinácie, ktoré sme zároveň využili, keď sme tvorili naše originálne beneFIT kaše. Tak smelo do toho, inšpirujte sa:

Tip na záver: 

Ak ráno nestíhate, vyberte si z našej bohatej ponuky originálnych benefit kaší.

Každá porcia obsahuje všetko potrebné pre vaše telo a má iba 250 až 350 kCal. Navyše si ich viete jednoducho a pohodlne zabaliť so sebou, do práce a hoci aj na dovolenku. Keďže ich stačí zaliať vodou, chutné a vyvážené raňajky máte za minútu hotové.