Plnohodnotná výživa pochádzajúca z rastlinnej ríše

V dnešnej dobe existuje obrovské množstvo rôznych diét, alebo nazvime to štýlov stravovania. Ktorý si ale vybrať? Jedným z neustále sa rozrastajúcich trendov súčasnej doby je konzumácia rastlinnej stravy. Čoraz viac ľudí prechádza na vegetariánstvo, či vegánstvo a takéto náhrady klasických potravín sa tak stávajú bežnou súčasťou ponuky v obchodných reťazcoch. Táto forma stravovania sa stáva čoraz obľúbenejšou aj u nás na Slovensku a každý 4 Slovák, či Slovenka sa snaží obmedziť konzumáciu živočíšnych produktov, zatiaľ čo veľké množstvo ľudí to zvažuje. Už prieskumy z roku 2019 poukazovali na rastúci trend rastlinného stravovania na Slovensku. 


Aké sú dôvody?

Dôvodov je hneď niekoľko, no medzi tie najzávažnejšie patrí: 

  • Vplyv na životné prostredie (neustále narastajúca populácia a nároky na zvyšovanie produkcie, ktoré sú z dlhodobého hľadiska neudržateľné a predstavujú obrovskú záťaž na životné prostredie, neustále odlesňovanie za účelom získavania poľnohospodárskej pôdy využívanej na pestovanie krmiva pre zvieratá, nadmerná spotreba vody, narúšanie atmosféry vplyvom vypúšťania škodlivých plynov vznikajúcich pri živočíšnej výrobe, ....)
  • Etické hľadisko (nehumánne zaobchádzanie so zvieratami, pokles druhovej rozmanitosti a strata morského ekosystému)
  • Sociálne aspekty (hlad, nedostatok vody, koniec drobných poľnohospodárov a tiež zníženie potravinovej sebestačnosti)

 
Je konzumácie rastlinnej stravy pre organizmus dostatočná?

Popredné svetové organizácie vyvrátili dôvody na obavy z výhradnej konzumácie rastlinnej stravy, potvrdili jej neškodnosť a poukázali na jej priaznivý vplyv na množstvo civilizačných chorôb. Konzumácia rastlinnej stravy nám vie pre naše telo poskytnúť dostatočné množstvo bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, rovnako ako živočíšna. Zároveň dokáže byť veľmi pestrá, jej spracovanie je menej náročné pre náš organizmus a poskytuje nám tiež dostatočné množstvo energie


Ako teda začať z rastlinnou stravou?

Je pochopiteľné, že človek sa ťažko prispôsobuje veľkým zmenám, mení dlho zaužívané zvyky a obáva sa, že by boli takéto zmeny veľmi náročné. Ale ak ste už premýšľali nad obmedzením konzumácie živočíšnych produktov, no nevedeli by ste sa ich vzdať úplne, mohla by byť pre vás tou správnou voľbou flexitariánska strava. Počuli ste už o tom? 

Flexitariánstvo sa nachádza na 2. mieste najlepších diét v USA. Radí sa medzi jednoduché, zdravé spôsoby stravovania. Predstavuje flexibilnú alternatívu k vegetariánstvu, či vegánstvu. Ponúka možnosť ako sa stravovať zdravo, bez nutnosti počítania kalórií. Možno ho skôr považovať za životný štýl ako diétu. 

Podstatou je prevažná konzumácia rastlinných potravín (ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín a orechov), no povolená je tiež občasná konzumácia mäsa a živočíšnych produktov

V tejto diéte je veľký dôraz kladený na konzumáciu rastlinnej stravy, ktorá sa z dlhodobého hľadiska pri chudnutí odporúča, a tak ako pre človeka, aj pre životné prostredie má mnoho benefitov. 

 pexels-ella-olsson-1640771


Aké sú základné princípy a preferované potraviny?

Aj keď sa v prípade tejto diéty uvádzajú 3 základné fázy znižovania množstva konzumovaného mäsa, pričom prvá odporúča vzdať sa mäsa dva dni v týždni a nepresiahnuť množstvo 800 g mäsa týždenne.

Pri tomto spôsobe stravovania sa nevyžaduje dodržiavanie striktných pravidiel. Je to o voľnosti a flexibilite. Niektorí ľudia stravujúci sa týmto spôsobom môžu jesť viac živočíšnych produktov ako iní. Hlavným cieľom je predovšetkým naučiť sa konzumovať a zaradiť do jedálnička  potraviny s vyšším obsahom živín ako napríklad ovocie, strukoviny a zelenina. 

 

Základné princípy na ktorých je flexitariánstvo založené: 

- konzumovať hlavne ovocie, zeleninu, strukoviny a celozrnné výrobky

- uprednostňovať rastlinné zdroje bielkovín pred živočíšnymi

- byť flexibilný a občas zaradiť aj mäso a živočíšne produkty

- obmedziť konzumáciu spracovaných potravín

- obmedziť konzumáciu potravín s pridaným cukrom a sladkosti a vyberať si zdravšie alternatívy

 

Príklad potravín preferovaných flexitariánmi:  

Ovocie.
Zelenina.
Rastlinné bielkoviny (fazuľa ako čierna, ľadvinová alebo námornícka, eidam, cícer, šošovica, tofu).
Celé zrná (hnedá ryža, ovos, jačmeň, quinoa).
Rastlinné mlieko (živočíšne mlieko je možné konzumovať s mierou).
Vajcia.
Mliečne výrobky (syr, jogurt alebo mliečne alternatívy).
Orechy, orechové maslá, semienka a zdravé tuky.
Oleje, bylinky a koreniny.


A v obmedzenom množstve: 

Mäso a hydina (chudé kusy hovädzieho mäsa, kuracie prsia, morčacie prsia).
Ryby (losos, tilapia, treska, krevety).
Čokoľvek s pridaným cukrom alebo rafinovanými sacharidmi.


Aké sú benefity a riziká felxitariánskeho stravovania? 

Dietológovia tento spôsob stravovania odporúčajú. Podobne ako aj ďalšie spôsoby založené na rastlinnej strave má pozitívny vplyv na znižovanie váhy, zníženie rizika srdcovocievnych ochorení, zníženie rizika diabetu, môže pomôcť predchádzať rakovine...

Naopak riziko, ktoré v súvislosti s týmto stravovaním môže vzniknúť je spojené s nedostatočným príjmom živín, ktoré sú obsiahnuté v živočíšnych produktoch napr.: vitamín B12, zinok, železo, vápnik, omega-3 mastné kyseliny. 

Avšak treba mať na pamäti, že flexitariánska strava povoľuje konzumáciu mäsa a ďalších živočíšnych produktov. Z toho teda vyplýva, že ak je flexitariánske stravovanie dobre premyslené a obsahuje rôzne plnohodnotné potraviny, môže byť veľmi zdravé a zabezpečí nám aj dostatočné množstvo živín. 

 

Na záver môžeme skonštatovať, že flexitariánstvo je veľmi zaujímavou alternatívou zdravého stravovania. Je ideálnym kompromisom pre ľudí, ktorí chcú žiť zdravo s ohľadom na životné prostredie, ale nechcú sa úplne vzdať konzumácie živočíšnych produktov.

A ponúka nám tiež možnosť ako sa pokúsiť prispieť k obmedzeniu narúšania biosféry, kým je čas.