V hlavnej úlohe cuketa

Poďme sa dnes opäť pozrieť trochu do kuchyne, pretože dobrých nápadov a tipov na chutné jedlo nie je nikdy dosť. 

Ako ste na tom vy a varenie? Patríte do skupiny konzervatívnejších, ktorí sa držia používania bežných tradičných surovín, alebo radi skúšate nové veci

Naše nadšenie pre zdravý životný štýl a stravovanie nás naučilo, že aj zdravé je veľmi chutné. A naviac to vôbec nemusí byť taká nuda, ak ste otvorení skúšaniu nových vecí a potravín, ktoré ste možno bežne neboli zvyknutí používať. Vďaka tomu si viete vytvárať na vašom tanieri rôzne kreácie a dosiahnuť tak pestrú a vyváženú stravu. 

Poďme sa spoločne ozvláštniť jedálniček....

Na začiatok sme si vybrali niečo bežnejšie a to cuketu. Túto zeleninu netreba asi nejako zvlášť nikomu predstavovať, určite ju pozná každý z nás. Otázkou ale je, či viete aj dostatočne využiť jej potenciál v kuchyni? 


Základné informácie, ktoré by sme o cukete mali vedieť 

 

Cuketa patrí do čeľade tekvicovité spolu s patizónom a tekvicou.

Je jednou z najdravších zelenín, obsahuje minimum kalórií a má vysoký podiel vitamínov a minerálov.   

  • Na 100 g iba 20 kalórií: Nízky obsah kalórií z nej robí vhodnú a veľmi obľúbenú komoditu pri chudnutí, dietách, či detoxikácii.
  • Plná vitamínov a minerálov: Obsahuje množstvo provitamínu A, čo prispieva k zlepšeniu celkového zdravia a zvýšeniu energie. Šupky sú bohatým zdrojom karoténu a horčíka, ktoré napomáhajú správnej funkcii našich buniek. Je tiež zdrojom vitamínu E, vápnika, fosforu, draslíka, železa, medi, zinku a niektoré vitamíny skupiny B.
  • Odporúčaná konzumácia so šupkou: 91% hmotnosti tvorí voda, ktorá je obsiahnutá predovšetkým v samotnom tele plodu. Živiny sa teda vo veľkom množstve nachádzajú najmä v šupke.
  • Má priaznivé účinky na naše zdravie: Konzumácia podporuje peristaltiku čriev, je tiež dobrým pomocníkom pri zápche, črevnej ochabnutosti a vplýva aj na sliznicu čriev. Pozitívne pôsobí na srdce a ľadviny. Má protirakovinové aj antibakteriálne účinky. Prispieva k zlepšeniu činnosti mozgu, pôsobí upokojujúco a proti stresu. Ovplyvňuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku, odvodňuje organizmus a pomáha tiež pri liečbe cukrovky, reumy a dny.  


Využitie v kuchyni

 

Cuketa sa vyznačuje ľahkou stráviteľnosťou a je vhodná na plnenie, grilovanie, zapekanie a tiež ju môžete použiť na prípravu polievky, omáčky, či šalátuVyužitie si našla dokonca aj pri príprave sladkých i slaných koláčov.

Pre svoju málo výraznú chuť a vôňu je využívaná do rôznych jedál a je možné ju ľahko kombinovať. Po pridaní cukety do jedlá sa stanú vaše pokrmy vláčnejšími


 

 

 

čo jesť v lete