Nový rok, nové ja

Sviatky sa nám skončili a predpokladáme, že to aj napriek prvotnému odhodlaniu u mnohých nedopadlo úplne podľa predstáv a pribudlo aj nejaké to kilečko na váhe. 

Nie je to až také prekvapenie, na to aby ste dlhodobo dokázali zvládnuť samého seba (vrátane váhy, kondičky, či sily) sú potrebné 2 kľúčové vlastnosti a to: disciplína a konzistentnosť (vysvetlíme si ich neskôr). Tie si však nedokážete vybudovať z dňa na deň a vyžaduje si to obrovskú dávku motivácie a odhodlania. 

Nič však nie je stratené, máme pred sebou nový rok, a teda ideálnu príležitosť na nový zdravší začiatok. Tento rok to ale urobíme inak, poďme sa do toho pustiť spoločne, tak aby sme sa dopracovali do úspešného konca. 

 

Začnime teda pekne po poriadku, po malých krokoch ...

 

Krok č. 1: 

Na začiatok je veľmi dôležité neubíjať sa pocitom viny. To čo sa pokazilo vrátiť nedokážeme, no vieme to zmeniť tu a teraz. Potrebujete sa ale pozitívne naladiť a byť v psychickej pohode. Ak by ste do svojej premeny dávali maximu, no nebudete so sebou psychicky vyrovnaný, požadovaných výsledkov sa nedočkáte. 

 

Krok č. 2:

Stanovte si reálne ciele, ktoré viete splniť. Ak chceme v živote napredovať je nevyhnutné veriť si, avšak rozhodne nie je na mieste preceňovať svoje schopnosti, vyhnete sa tak zbytočnému sklamaniu. Jednou z možností je si svoje ciele rozdeliť na niekoľko etáp: čo znamená, že vašim dlhodobým cieľom môže byť schudnúť 20 kg, no budete sa tešiť z postupných úbytkov na váhe (za dva týždne, mesiac, pol roka, či rok...) 

 

Krok č. 3: weight-loss-g4ef793d05_640

Netýrajte sa dennodenným pohľadom do zrkadla, či nezmyselným vážením. Každá zmena si vyžaduje určitý čas. Ak chcete vidieť svoj progress aj v číslach, nezameriavajte sa na svoju váhu, tá nie je tým pravým ukazovateľom, nezohľadňuje pomer svalov, tuku a vody vo vašom tele. Naša váha nám neustále kolíše, na jej hodnotu vplývajú rôzne faktory: napr. hormonálne zmeny v ženskom tele pred menštruáciou, nadmerná konzumácii cukru, či soli - ktorá vedie k zadržiavaniu vody v organizme. Zamerajte sa radšej na svoje miery, ktoré si zaznamenáte na začiatku vašej premeny, môžete si tiež urobiť fotky, tie vám poslúžia ako výborný materiál na porovnanie pri kontrole vášho úspechu. No nemusíte sa báť skutočné výsledky sa vám ukážu aj samé. 

 

Krok č. 4: 

Nespoliehajte sa iba na novoročnú motiváciu. Len tá bohužiaľ nestačí, zvyčajne odíde tak rýchlo ako príde. Vybudujte si disciplínu. Aj keď si veľa ľudí myslí, že disciplína je pre nich obmedzujúca, opak je pravdou. Práve (seba)disciplína nám dáva slobodu. Ako je to možné? ....zamyslite sa koľkokrát ste chceli ísť na tréning, no vynechali ste, lebo ste sa nedokázali prinútiť, alebo koľkokrát ste podľahli koláčiku a mali ste z toho výčitky? Nie sme vždy schopní lusknutím prsta spraviť potrebné veci, aj keď vieme, že sú pre nás prospešné a posunú nás v živote vpred. No predstavte si, že by ste si vedeli vždy splniť to, čo chcete spraviť. Ak máte (seba)disciplínu, nie ste len v pozícii úlohy plniť, ale aj v pozícii toho, kto úlohy určuje a zadáva. Necítili by ste sa viac slobodní? 

 

Krok č. 5: Shared from Lightroom mobile (2)_1

V neposlednom rade si musíte uvedomiť aké dôležité až nevyhnutné je byť konzistentný.  Ako sa hovorí, ani Rím nevybudovali za jeden deň. Preto musíte byť trpezlivý, pretože iba ak budete niečo robiť dlhodobo a pravidelne vybudujete si návyk a podarí sa vám dosiahnuť váš cieľ. A potom vám už žiadne ďalšie oslavy, či sviatky nedokážu narušiť váš progress. 

 

Aby sa vám po tejto novej ceste kráčalo ľahšie pripravili sme si pre vás novoročné balíčky

plné zdravých kaší, ktoré poslúžia ako raňajky, či sladká večera bez výčitiek a tiež zdravých snackov, ktoré poslúžia ako desiata, či olovrant.   

 

Tak teda hor sa za zdravším a kvalitnejším životom plným benefitov

....Ak chcete vedieť ako sa dá žiť zdravo a jednoducho, prečítajte si náš ďalší článok: 4 kroky k zdravšiemu ja.