Chrumkavé oriešky

Aj malá porcia orieškov je zdrojom veľkého množstva živín pre vaše telo. Sú zdrojom veľkého množstva bielkovín, tukov, minerálnych látok a vitamínov. 

Po akom druhu siahnuť?

Kešu orechy

Majú sladkastú chuť a nižší obsah tukov v porovnaní s ostatnými orieškami. Sú tiež bohatým zdrojom horčíka, ktorý pomáha predchádzať svalovým kŕčom.

Lieskové orechy

Vyznačujú sa ľahšou stráviteľnosťou. Sú bohaté na bielkoviny aj minerály – obsahujú najmä draslík, horčík a mangán.

Para orechy

najväčším prírodným zdrojom selénu. Obsahujú viac než 66% tukov. Odporúčaná denná dávka sú iba 3 ks.

Pekanové orechy

Majú jemnú krémovú chuť a korenistú vôňu. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov a na rozdiel od vlašských orieškov nie sú tak horké.

Pistácie

Oriešky so sladkastou chuťou plné bielkovín a vlákniny. Sú tiež bohatým zdrojom minerálov a vitamínov.

Makadamové orechy 

Patria medzi najtučnejšie oriešky (obsahujú 76 g tuku na 100 g). Majú vysoký obsah omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín.