Aj malá porcia orieškov je zdrojom veľkého množstva živín pre vaše telo. Sú zdrojom veľkého množstva bielkovín, tukov, minerálnych látok a vitamínov.
Zdravé, či nie?
Oriešky môžeme jednoznačne zaradiť do kategórie zdravých potravín, pretože
Spomedzi jednotlivých živín majú síce dominantné zastúpenie práve tuky (40 až 80%), no tie sú v orechoch tvorené najmä „dobrými“ omega 3 mastnými kyselinami, ktoré sú pre naše telo prospešné - prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.
Benefity konzumácie pre naše telo
Konzumácia orechov:
- je prospešná pre pleť
- podporuje správne fungovanie mozgu a nervovej sústavy
- pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi,
- znižuje riziko rakoviny žalúdka a prostaty, ako aj infarktu
- prispieva k zdraviu ciev
- obohacuje telo o vlákninu, čo je prospešné pre naše trávenie
Po akom druhu siahnuť?
Majú sladkastú chuť a nižší obsah tukov v porovnaní s ostatnými orieškami. Sú tiež bohatým zdrojom horčíka, ktorý pomáha predchádzať svalovým kŕčom.
Vyznačujú sa ľahšou stráviteľnosťou. Sú bohaté na bielkoviny aj minerály – obsahujú najmä draslík, horčík a mangán.
Sú najväčším prírodným zdrojom selénu. Obsahujú viac než 66% tukov. Odporúčaná denná dávka sú iba 3 ks.
Majú jemnú krémovú chuť a korenistú vôňu. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov a na rozdiel od vlašských orieškov nie sú tak horké.
Oriešky so sladkastou chuťou plné bielkovín a vlákniny. Sú tiež bohatým zdrojom minerálov a vitamínov.
Patria medzi najtučnejšie oriešky (obsahujú 76 g tuku na 100 g). Majú vysoký obsah omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín.